Вести

9. међународни сајам енергетике

– Енергетика и рударство су, поред привреде, наши највећи покретачи, а прилика да на једном месту буду окупљене компаније које могу да помогну енергетском развоју од великог је значаја за ову Владу и за Србију. Позивамо домаће и стране инвеститоре да се укључе у процес модернизације и реиндустријализације наше земље. Пројеката има сасвим довољно.  Желимо да модернизујемо топлане, ревитализујемо енергетске објекте, градимо дистрибутивне гасоводе.
Желимо да од Србије направимо земљу која на најбољи могући начин користи своје ресурсе –рекла је данас,отварајући 9. Међународни сајам енергетике и 10. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса ЕЦОФаир, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије проф. др Зорана Михајловић. Сајам ће, под слоганом „Зелена енергија“, а под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања и у сарадњи са Привредном комором Србије,  у халама Београдског сајма бити одржан од 9. до 12. октобра.
 
На отварању манифестације в.д. директора „Електропривреде Србије“ Александар Обрадовић рекао је да је у години јубилеја, у којој слави 120 година постојања, ЕПС доказао да може да се бори и на отвореном, либералном тржишту.
 
– Од 1. јануара „Електропривреда” више није монополиста, а задржала је око 97 одсто тржишта на високом напону. Не само да смо оборили производне рекорде у рударском, термоенергетском и хидросектору, већ смо успели и финансијски да стабилизујемо ситуацију у компанији. Драстично побољшање ситуације осликава податак да је планирани губитак за ову годину износио око 22 милијарде динара, а да ће наш резултат на крају 2013. бити много повољнији – очекујемо губитак од око једне милијарде динара. Надам се да ћемо и у наредном периоду постизати рекордне резултате и задржати своју лидерску позицију на отвореном тржишту – рекао је Обрадовић.
 
Директор РБ „Колубара“ Милорад Грчић, који је, у друштву министарке Михајловић и директора Обрадовића, обишао штанд овог привредног друштва,  истакао је да Рударски басен има чиме да се похвали на оваквим манифестацијама јер представља значајан фактор стабилности енергетског система Србије.
 
– Будућност „Колубаре“ је у развоју копова и ширењу површинске експлоатације. Већ 2014. године очекује нас отварање новог угљенокопа „Радљево“.  У овом тренутку, производимо око 30 милиона тона лигнита годишње, али наш задатак није само да одржимо тај резултат, већ и да достигнемо пун капацитети максималну експлоатацију копова који ће бити отворени. Термоелектране су ревитализоване и могле би да произведу струју од још 2,5 милиона колубарског лигнита више него што сада добијају. Циљ је да у наредних неколико година, пажљивим инвестирањем,  буде избалансирана производња угља са капацитетима Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу, што ће значајно унапредити „Електропривреду Србије“ и поставити је на место које јој припада као једном од главних произвођача електричне енергије у региону – рекао је Грчић.