Вести

Пројекат реконструкције рени бунара у месној заједници Забрежје

Данас су представници Градске општине Обреновац и директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић најавили почетак реализације пројекта потпуне реконструкције рени бунара у Вићу, водоизворишту у месној заједници Забрежје. Реконструкцијом овог бунара омогућило би се стабилно водоснабдевање свих домаћинстава прикључених на водоводну мрежу. Пројекат реализује Јавно комунално предузеће ”Водовод и канализација” у сарадњи са Градском општином Обреновац и Градом Београдом, а постављен рок за извођење радова је 280 дана.

Матић је навео да се ради о пројекту реконструкције рени бунара које је грађен 1993. године и који услед социјалних околности карактеристичних за поменути период, тада није завршен.

– Овај бунар када је изграђен пројектован је на 100 литара у секунди, али је тако урађен да је његов капацитет био 30 литара у секунди. Сада уз помоћ Града Београда и Градске општине Обреновац, обезбедили смо потребна средства да се у потпуности одради планска документација и да се реконструише овај бунар, тако да ћемо у будућности имати бунар са 100 литара у секунди и као такав осигураће водоснабдевање у летњим месецима – истакао је Матић.

У плану је изградња модерног бунара који ће у свом саставу имати бунарску кућицу и целокупну припадајућу инфраструктуру.

– Надам се да ћемо све послове завршити на време и да ћемо већ за следећу летњу сезону, 2021. године имати довољно воде за све кориснике који се буду у наредном периоду прикључивали на водоводну мрежу – закључио је Матић.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац овим поводом нагласио је значај пројекта потпуне реконструкције рени бунара за водоснабдевање свих домаћинстава прикључених на водоводну мрежу.

– Крећемо у изградњу свега што је обећано у систему водопривреде и водоизворишта у Обреновцу. Ово је први и најважнији пројекат, овим пројектом обезбедиће се стабилно снабдевање водом свих оних места, села која су на брдима, такође последњи спратови највиших зграда у општини Обреновац имаће стабилно снабдевање водом у периодима повећане потрошње – истакао је Чучковић.

Он је навео још неке значајне пројекте када је у питању систем за водоснабдевање општине Обреновац, међутим осврнуо се и на обезбеђивање неопходне документације како би се пројектне идеје реализовале.

– Расписана је јавна набавка за пројектовање комплетног насеља у Великом Пољу, за сва она домаћинства која немају воду, с обзиром да је завршена реконструкција цеви дуж Ваљевског пута. Међутим, највећа ствар је издавање грађевинске дозволе за изградњу примара водовода који би ишао од Грабовца директно Бањанским путем до Вукићевице. Овај примар омогућио би да се са десне стране пута из правца Грабовца, снабдеју месне заједнице Дрен и Орашац, са леве стране месна заједница Љубинић,а изградња водовода дуж Ваљевског пута до краја текуће године стићи ће до Лончаника. Наредне године, планира се изградња водоводне мреже која ће се простирати ка Трстеници. На овај начин омогућили бисмо сигурно снабдевање водом свих домаћинстава који су део система водовода и оних који ће то постати – рекао је Чучковић.