Вести

За чистији ваздух – почела градња постројења за одсумпоравање у термоелектрани "Никола Тесла Б"

У Обреновцу је положен камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Никола Тесла Б". Вредност пројекта је 210,8 милиона евра а рок за завршетак пројекта и преузимање постројења од стране ЕПС-а предвиђен је у марту 2024.године.
Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, која је положла камен темељац, истаклаје да је то веома важан пројекат за здравију животну средину.
Поручила је да мора више да се улаже новца у заштиту животне средине како би могли да имамо довољно струје.

"Енергетска безбедност је једнака еколошкој безбености", истакла је Михајловић.

Министарка рударства и енергетике положила је камен темељац заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић и в.д. генералног директора ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Министарка Вујовић је подседила да је прошле године почела градња на постројењу на ТЕНТ А и нагласила да ће та два постројења значајно утицати на ниво заштите животне средине и допринети бржем усаглашавању са стандрима ЕУ.

Грчић: Постројење гарант будућности термоелектрана у Србији
В.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић рекаоо је да ће постројење за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Никола Тесла Б" у Обреновцу смањити ниво загађења ваздуха, али и побољашати енергетску ефиканост у земљи.

Грчић је истакао да је вредност изградње овог пројекта 210 милиона евра, а да ће око 120 милиона евра бити реализовано корз рад домаћих фирми.

Нагласио је да је то веома важно за раст домаће привреде, јер ЕПС утиче директно на раст БДП-а три одсто на нивоу године и још три одсто индиректно кроз грађевину и остале гране.

Навео је да је ово трећи такав пројекат у земљи, а други у Обреновцу.

Такви пројекти, истакао је, гарантују будућост термолектрана у Србији и енергетску стабилност.

"Пројекат одсумпоравања овде у ТЕНТ-у Б смањиће ниво загађења ваздуха са садашњих 80.000 тона сумпор-диоксида на нивоу године, на 4.500 тона, тако да ће се за 20 пута смањити ова врста загађења", рекао је Грчић.

Навео је да је "Никола Тесла" Б један од модернијих електрана у земљи, састоји се од два велика котла од 650 мегвата, а из ТЕНТ-а А и Б, додаје Грчић, производи се више од 50 одсто српске струје.