Вести

Презентација идејног пројекта изградње канализационе мреже у Баричу

Данас је презентован идејни пројекат изградње канализационе мреже у Баричу. Овај пројекат финансираће се из буџета Градске општине Обреновац и Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација”. Догађају су присуствовали челници општине Обреновац и директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација”, Бранко Матић.

Матић је овом приликом указао на вишемесечни рад пројектаната на пројекту изградње канализационе мреже за насеље Барич и Мислођин.

– Данас смо имали прилику да видимо како су наши пројектанти сагледали целу ову површину, у смислу свих ограничења која ова насељена места имају, а односе се на клизишта, нови аутопут и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Данас смо чули да се целине могу изделити на 6 делова и да бисмо у наредном периоду могли отпочети сукцесивно изградњу канализације у Баричу и Мислођину – рекао је Матић.

Он је истакао да је идеја да све што је било прикључено на канализацију и даље функционише кроз постојећи главни колектор, а да се почне са изградњом новог колектора који би се простирао дуж Улице Железничке.

– Прве две фазе изградње обухватиле би подручја која гравитирају уз Баричку реку и део који се простире до Дубоког.

Матић је указао да је пројекат веома захтеван и истакао да се нада да ће реализацију истог подржати ЈП ”Путеви Србије” и ЈВП ”Србијаводе”.

– Ми смо договорили састанак са надлежним из ЈП ”Путеви Србије”, који би требало да поставе инструкције за начин изградње у зонама Београдског пута и нове брзе саобраћајнице – рекао је Матић и додао да је након тога планиран улазак у поступак прибављања услова за изградњу и добијања грађевинске дозволе за овај пројекат.

– Тачно пре годину дана били смо у Улици Милисава Чамџије, када смо обећали мештанима да ћемо кренути у реализацију пројектовања и најважнији инжењерски посао везан за дефинисање сливова, места за фекално црпне станице и свега онога што је урађено у Шљивицама, Улици Браће Југовић, Уровцима, Кртинској, Ваљевској и Шабачкој Звечкој – рекао је председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

Он је истакао да је исти принцип изградње канализационе мреже примењен и на насеље Барич и додао да је планирано да се са првим тендерима за изградњу крене на јесен, а уколико временски услови дозволе изградња канализационе мреже почеће крајем текуће године.

– Након изградње канализационе мреже, можемо планирати изградњу тротоара, дечијих игралишта и свега онога што не би морало бити раскопано приликом изградње фекалне канализације – закључио је Чучковић.

Бранко Мрђа, председник Савета месне заједнице Барич, рекао је да би се реализацијом овог пројекта решили проблеми са којима се мештани Барича сусрећу деценијма уназад.