Вести

Подељена дечија ауто седишта породицама са троје и више деце

Данас су у просторијама Спортско-културног центра ”Обреновац” породицама са троје и више деце, подељена дечија ауто седишта. Ово је још једна у низу акција коју организује Комисија за безбедност у саобраћају општине Обреновац. Наиме, овога пута Комисија за безбедност у саобраћају поделила је више од 70 ауто седишта која ће бити од користи најмлађим суграђанима. Седишта су подељена у сарадњи са Саветима месних заједница, које су направиле спискове породица са троје и више деце, а за ову акцију издвојено је 600.000 динара. Овим поводом, у хали СКЦ-а организована је и забава за најмлађе.

Овога пута идеја спроведене акције, била је да се пружи подршка вишечланим породицама са територије општине Обреновац, али као и у свакој акцији коју спроводи Комисија за безбедност у саобраћају општине Обреновац, главни циљ био је повећање безбедности свих учесника у саобраћају.

– Фокус група, када је ова акција у питању, биле су пре свих породице које имају троје и више деце, као и хранитељске породице. Подсетићу наше суграђане, да је овај део опреме, дечије седиште по Закону о безбедности у саобраћају, обавезан део опреме у сваком возилу, уколико се у истом вози дете које је мање од 135 центиметара и млађе од 12 године. Наравно, породицама са троје и више деце, куповина седишта представља велики трошак, будући да овај део обавезне опреме није ни мало јефтин, па смо на овај начин хтели да помогнемо овим породицама – истакао је Мирко Вранешевић, председник Комисије за безбедност у саобраћају општине Обреновац.

Подељена дечија седишта моћи ће да користе сасвим мале бебе и деца до 12 година старости, будући да одговарају телесној тежини од 0 до 36 килограма.

– Ова седишта су врло удобна и могу их користити сва деца, дакле од малих беба до деце старости до 12 година – рекао је Вранешевић и додао да седишта одликује исофикс систем, па се како он каже могу лакше монтирати и самим тим су безбеднија.

Он је подсетио на акције које је у протеклом периоду организовала Комисија за безбедност у саобраћају и које су за циљ имале повећање нивоа безбедности свих учесника у саобраћају. Неке од тих акција према речима председника Комисије за безбедност у саобраћају односиле су се и на инфраструктурне пројекте, па је у протеклом периоду постављена неопходна расвета поред пешачких прелаза, обележени су пешачки прелази, постављени лежећи полицајци, као и уређаји радар доплери.

– Уколико смо један живот спасили за ове 4 године, сматрамо да смо били успешни –закључио је Вранешевић.