Вести

Почео пројекат за одсумпоравање у ТЕНТ А

Реализација пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Никола Тесла А“ почела је уводним састанком представника „Електропривреде Србије“ са извођачима радова, које предводи јапанска компаније Мицубиши Хитачи пауер систем.

Систем за одсумпоравање димних гасова на четири блока ТЕНТ А снаге веће од 300 мегавата вредан је 167,2 милиона евра и смањиће емисије сумпор-диоксида девет пута, са око 74.000 тона на 7.800 тона годишње.

- Започели смо реализацију пројекта који обезбеђује будућност ТЕНТ А и усаглашавање са европским стандардима заштите животне средине. Изградња постројења за одсумпоравање у највећој српској електрани, само је један у низу пројеката ЕПС-а, којим стаје у ранг најразвијенијих енергетских компанија у Европи. Наше обавезе су да сачувамо све наслеђене производне и дистрибутивне капацитете, да их све унапредимо, модернизујемо и приближимо ЕУ – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС на састанку у ТЕНТ А.

Грчић је рекао да је у фази припреме и пројекат одсумпоравања у ТЕНТ Б и најавио да се планира ревитализација блокова А1 и А2, два најстарија блока у ТЕНТ А, који ће након тога бити скоро као нови и јачи за 40 мегавата.

- ЕПС је започео изградњу термоблока „Костолац Б3“ од 350 мегавата, модернизује хидрокапацитете и следеће године почиње изградња ветропарка у Костолцу снаге 66 мегавата, у који ће инвестирати око 100 милиона евра. Ради се интензивно и на отварању новог копа РадЉево у РБ „Колубара“, у којем би 2019. требало да почне производња угЉа. То је само део онога што смо започели и што планирамо у наредних неколико година – истакао је Грчић.

Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије рекао је да би по плану, изградња постројења за одсумпоравање требало да буде завршена у последњем кварталу 2022. године у склопу напора ЕПС-а и Србије да испуне еколошке обавезе према ЕУ.

- У ТЕНТ А годишње се производи око 10 милијарди kWh, што значи да са пројектом одсумпоравања штитимо и чувамо трећину производње електричне енергије у Србије, односно обезбеђујемо да се са њом настави и након 2023. године и чинимо наш енергетски систем сигурним. Влада Србије и ЕПС налазе се у сред најзначајнијег инвестиционог периода у претходних више од 30 година и верујем да ћемо радити још важније ствари. Инвестиције ЕПС-а су највеће у оквиру три милијарде вредних пројеката који се тренутно реализују у српској енергетици, а у наредних годину и по порашће на четири до пет милијарди евра - рекао је Антић.

Хидето Кавата, представник компаније Мицубиши Хитачи пауер система рекао је да ће учешће српских фирми у пројекту бити веће од 50 одсто и додао да је циЉ пројекта да се допринесе заштити животне средине у Србији и развоју локалне привреде.