Вести

Отворена друга фабрика компаније Меи Та у Баричу

У Баричу је отворена нова, друга фабрика компаније Меи Та у коју је уложено 90 милиона евра.

У обиласку нове фабрике Меи Та са министром финансија Синишом Малим били су градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Приликом обиласка погона, Мали је рекао да сада предстоји и борба за изградњу треће фабрике кинеско-француског инвеститора.

Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, држава је уложила до 35 одсто од укупне инвестиције, а Мали је новинарима након обиласка нове фабрике рекао да у овом тренутку прва фабрика Меи Та запошљава 2.400 људи, друга још 400, а да јој недостаје још 1.000 радника.

– У Обреновцу недостаје квалитетна радна снага, а пре само пар година стопа незапослености у Обреновцу била је једна од највиших – каже Мали.

Анализе су, наводи министар, показале да се субвенције које даје држава оваквим компанијама кроз плаћање пореза и доприноса на зараде исплате у року од годину до годину и по дана.

Мали је навео да поруџбине за Меи Та расту.

– И порше и BMW и тојота и мерцедес и форд, сви турбо пуњачи, а њихова годишња производња је три милона, иду у извоз са ознаком ‘Маde in Serbia’. Поносан сам на то – каже Мали.

Подсетио је да је 2016. на месту где је данас Меи Та била ливада и стара и напуштена фабрика, те навео да је сада на том месту један од најразвијених индустријских паркова у Србији и једна од најмодернијих фабрика за производњу турбине за аутомобиле.

– Говоримо о трећој фабрици, о повећању плата, о задовољним запосленима, о више новца у локалном буџету – рекао је Мали и навео да је презадовољан оним што је данас имао прилике да види у новој фабрици.

Навео је да је Меи Та пример како се ствари и у Београду и целој Србији мењају набоље и какву корист могу да имају грађани Србије од инвеститора и инвестиција.

Каже да локална самоуправа у Обреновцу има милијарду динара више прихода од доприноса за запослене, а да је минимална зарада у Меи Та око 600 евра нето, док многи запослени имају и знатно веће плате.

Министар каже да се у Обреновцу никад више није градило него сада, као и да се за неколико месеци отвара и нови Коридор 11 од Обреновца до Чачка, завршава се мост преко Колубаре и Саве и повезује део Коридора 11 са Коридором 10.

Навео је да ће у Обреновцу бити изграђена и трафостаница од 30 мегавата како би Меи Та имала потпуно сигурно напајање.

Радојичић је изразио задовољство због отварања нове фабрике и рекао да је за њега, као градоначелника, од велике важности да се општина Обреновац развија.

– Друга фабрика компаније Меи Tа важна је карика у том процесу јер ће, пре свега, створити још 1.000 нових радних места. Прошли смо кроз нову фабрику, видели савремену технологију и уверили се да су радници задовољни. Директорка Ванг уверила нас је да са напретком радне снаге, у смислу квалификованости за обављање послова, иде и побољшање услова, односно зарада – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је за Обреновац изузетно важна и изградња ауто-пута до Чачка, који би требало да буде завршен до краја године.

– Град Београд ће наставити да подржава општину Обреновац, као и осталих 16 општина, пре свега настојањем да обезбеди сву недостајаћу инфраструктуру. Са нама је данас и директор ЕПС-а, који ће изградњом трафостанице јачине 30 мегавата обезбедити стабилно снабдевање електричном енергијом. Равномеран развој свих београдских општина је наш приоритет, као и квалитет живота свих суграђана, без обзира на место становања – поручио је Радојичић.

Председник општине Мирослав Чучковић рекао је да је Обреновац данас место у Србији у којем се најбоље може видети да млади не би требало да напуштају земљу.

– Овде апсолутно не постоји млад човек који би желео да ради, а да није добио прилику. Као и прошле године, комплетна генерација Средње техничке школе добиће да потпише уговор за стални радни однос. У Обреновцу се производи више од половине електричне енергије потребне за функционисање Србије, а са другом фабриком компаније Меи Tа, наша општина постаје и престоница српске аутомобилске индустрије. Приход од пореза на зараде наше општине је преко милијарду динара и то најбоље показује какву корист доноси ова фабрика и за грађане који овде не раде. То је новац који користимо за изградњу инфраструктуре и убеђен сам да ће добро пословање Меи Tе мотивисати власника компаније да изгради и трећу фабрику – рекао је Чучковић.

Директорка компаније Фиби Ванг рекла је да „Меита” има намеру да постане лидер у производњи компоненти за аутомобилску индустрију.