Вести

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС посетио Кладово

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП „Електропривреда Србије", посетио је Кладово и обишао важне објекте за пословање ЕПС-а и енергетску стабилност Србије и састао се са представницима Привременог органа Општине Кладово. Том приликом Грчић је поручио да су циљ и задатак „Електропривреде Србије" стабилно и сигурно снабдевање електричном енергијом домаћинстава и привреде наше земље, али и развој локалне заједнице и побољшање услова за живот мештана, у сваком крају земље где ЕПС производи и послује.

Представници ЈП ЕПС и локалне управе обишли су најпре ХЕ „Ђердап 1".

- За Кладово је ХЕ „Ђердап 1" најважнији привредни субјект, а за ЕПС је један од најважнијих енергетских капацитета. Приводи се крају ревитализација петог по реду од шест хидроагрегата ове електране, после чега почињемо ремонт и модернизацију последњег, па ће 2020. године електрана радити пуним капацитетом, са свих шест нових агрегата. Иза овог великог пројекта стоји подршка Владе Србије и председника Александра Вучића. За читав овај крај то значи могућност за даљи несметан развој привреде и разлог више да становништво остане и привређује – рекао је Грчић.

ЕПС реализује и значајне инвестиције у дистрибутивну мрежу у овом крају да би се обезбедили услови за што квалитетније снабдевање купаца.

После посете највећој ЕПС-овој хидроелектрани, руководство ЕПС-а и представници локалне самоуправе обишли су и трафостанице „Сип" и „Кладово 2".

- ТС „Сип" је веома важна за снабдевање овог подручја електричном енергијом у које 70 година није значајно улагано. У наредне три године планирана је комплетна ревитализација овог постројења да би могло поуздано да ради наредних деценија. У ТС „Кладово 2" електро опрема је већ ревитализована. Остало је да се заврше неки од грађевинских радова. Како нема стабилног снабдевања електричном енергијом без поузданог дистрибутивног система, реализује се и пројекат далековода „Неготин - Брза Паланка", као и замена бандера у руралним подручјима овог краја – објаснио је Грчић.

Он је на састанку са представницима општине поручио да ЕПС као друштвено одговорно предузеће има моралну и уговорну обавезу да улаже у животну средину и развој локалне заједнице.

- Коначно смо дошли у ситуацију да неко мисли на Кладово и на обавезе које Огранак „ХЕ Ђердап" има. Оно што посебно радује мештане Кладова је да смо у трећој фази завршетка спортске хале „Језеро". Добили смо обећања од ЕПС-а да ће се за три године завршити та трећа фаза. Ово је доказ да Влада, председник Србије и директор ЕПС-а са сарадницима мисле на Кладово и да ће помоћи да људи одавде не иду – поручио је Саша Николић, заменик председника Привременог органа Општине Кладово.

Обиласку и састанку у Кладову присуствовали су и Горан Кнежевић, извршни директор за послове снабдевања електричном енергијом, Саво Безмаревић, извршни директор за техничке послове производње енергије, Зоран Рајовић, извршни директор за техничке послове дистрибуције електричне енергије и управљање дистрибутивним системом, представници Огранка „ХЕ Ђердап" и ОДС „ЕПС Дистрибуције".